Objavljeno:

Pomembne novosti za uporabnike Signala

Tokratna posodobitev aplikacije Signal na različico 3.29.6 za uporabnike prinaša kar nekaj pomembnih novosti.

Ena najpomembnejših je testna (beta) podpora za video klice. S pomočjo Signala je odslej mogoče opravljati tudi video klice, a najpomembnejše je, da podpora za video klice vsebuje tudi nove kodeke za kompresijo zvoka, zaradi česar je zvok pri Signal klicih bistveno bolj kvaliteten kot je bil prej.

Sodobne aplikacije za zvočno komunikacijo namreč pri prenosu zvoka preko omrežja le-tega kompresirajo (stisnejo). S tem prihranijo na pasovni širini ter omogočajo komunikacijo tudi takrat, ko hitrost podatkov preko omrežja ni velika. Kompresijo zvoka izvajajo kodeki. Signal je do sedaj uporabljal Speex kodek, z vklopom beta podpore za video klice pa kompresija zvoka poteka s pomočjo Opus CBR kodeka.

Hitro testiranje je pokazalo, da je zvok pri pogovorih z uporabo Opus kodeka bistveno bolj kvaliteten. Ob dobrih omrežnih pogojih je zvok kristalno čist, ob slabših pa prihaja do bistveno manj prekinitev in zastojev pri komunikaciji. Poleg tega Signal sedaj ob vklopu video klicev beta ob vzpostavitvi in ob prekinitvi klica rahlo zapiska, tako da uporabnik točno ve kdaj se je varna zveza vzpostavila in kdaj se je prekinila.

Možnost video klicev beta sicer (še) ni privzeto vključena. Vključiti jo moramo v meniju Nastavitve – Napredno – Video klici beta (Settings – Advanced – Video calling beta). Le če imata oba uporabnika vključeno podporo za video klice beta, se bo klic vzpostavil po novem sistemu, sicer pa bo klicanje še vedno potekalo starem. Zato si morajo uporabniki, ki želijo preskusiti nove funkcionalnosti, podporo za video klice beta ročno vključiti.

Mimogrede, vklop video klicev beta ne pomeni, da se bodo sedaj vsi klici vzpostavljali v video načinu – prenos videa mora uporabnik ročno vključiti s pritiskom na ustrezno ikono. Morda ni odveč omeniti, da prenos videa seveda pomeni večjo porabo pasovne širine.

Signal klici po starem in Signal klici po novem...

Signal klici po starem in Signal klici po novem…

Nov sistem klicanja prinaša tudi nekaj sprememb v ozadju. Tako se po novem za signalizacijo ne uporablja več ZRTP protokola, pač pa se signalni podatki potrebni za vzpostavitev klica prenašajo po Signal protokolu. Iz tega razloga tudi ni več potrebno preverjanje istovetnosti šifrirnih ključev s pomočjo SAS metode, ki jo uporabniki Signala poznamo kot izpisani dve unikatni besedi tekom Signal klica, ki ju morata komunikacijska partnerja preveriti ob začetku pogovora. Po novem je torej varnost klica med dvema osebama vezana na varnost varnega kanala med tema dvema osebama. SAS avtentikacijskih besed tako ni več, kar tudi pomeni izboljšavo pri uporabniški izkušnji pri klicanju.

Uporabniki telefonov iPhone z iOS 10 pa se bodo verjetno razveselili možnosti odgovarjanja na Signal klice z enim klikom, tudi ob zaklenjenem zaslonu. To je mogoče zaradi nove funkcionalnosti iOS 10, poimenovane CallKit. Hkrati bodo sedaj Signal klici na iPhonu shranjeni tudi v sistemski zgodovini klicev, kar je za nekatere uporabnike dobrodošlo, drugim pa morda ne bo všeč, saj se zgodovina klicev shranjuje tudi v Applov iCloud.

Kakorkoli, novosti, ki jih prinaša zadnja posodobitev Signala so pomembne, saj s tem aplikacija postaja bistveno bolj uporabna pri govorni komunikaciji, za marsikoga pa bo dobrodošla tudi možnost video komunikacije.

Izboljšana kvaliteta zvoka bo gotovo dobrodošla tudi za slovensko policijo, saj je govorna komunikacija pri operativnem delu enako pomembna kot prenos sporočil.

Kategorije: Informacijska tehnologija, Informacijska varnost, Zasebnost
Ključne besede: Signal