Objavljeno:

Skrivanje lokacije spletnega brskalnika

Številne spletne strani od naših spletnih brskalnikov skušajo pridobiti podatek o lokaciji. Podatek o naši lokaciji, ki ga brskalnik sporoči obiskani spletni strani, je lahko včasih povsem uporaben, saj nam spletna stran posledično lahko prikaže lokalno prilagojene vsebine. Vendar pa marsikdo ne želi, da upravljavci spletnih strani vdirajo v njegovo lokacijsko zasebnost zato dostop do lokacije spletnim stranem ne dovoli.

A včasih se zgodi, da če spletni strani ne dovolimo dostopa do lokacijskih podatkov, spletišče našo lokacijo skuša uganiti na druge načine. Izkušnje z iskalnikom Google tako kažejo, da če uporabnik uporablja VPN in v spletnem brskalniku blokira posredovanje lokacije Googlu, Google hitro začne sam ugibati lokacijo (nekateri bi rekli: pametovati) in posledično iskalne zadetke ponudi prilagojene za kakšno drugo regijo. Recimo Romunijo ali Indijo.

V nadaljevanju si bomo zato ogledali, kako Googlu (in tudi ostalim vdiralcem v našo zasebnost) lahko pošiljamo lažne lokacijske podatke. Navodila so prilagojena za spletni brskalnik Firefox, a se jih da smiselno uporabiti tudi za druge brskalnike.

V URL vrstico spletnega brskalnika Firefox najprej vpišemo about:config ter potrdimo, da sprejmemo tveganje.

V okence za iskanje nastavitev vpišemo geo.provider.network.url in prikazal se bo spletni naslov ponudnika geolokacijskih storitev. Privzeto je vpisan Google (https://www.googleapis.com/geolocation/v1/geolocate?key=%GOOGLE_API_KEY%), ki pa ga izbrišemo in namesto njega vpišemo https://location.services.mozilla.com/v1/geolocate?key=test.

Nato namestimo brskalniški dodatek Location Guard. Ta dodatek je sicer na voljo je za brskalnike Google Chrome/Chromium, Mozilla Firefox, Microsoft Edge in Opero.

LocationGuard v Firefoxu

LocationGuard v Firefoxu.

Ko dodatek zaženemo, pod Options nastavimo Use fixed location, nato pa pod Fixed Location nastavimo poljubno lokacijo.

Nato obiščemo iskalnik Google in na dnu iskalne strani kliknemo Update location, in Google bo prikazal, da se nahajamo na nastavljeni lokaciji.

Kategorije: Zasebnost, Informacijska tehnologija
Ključne besede: Lokacijska zasebnost