Objavljeno:

Supervizor še vedno deluje le napol

Od dokončnega prenosa Supervizorja iz zasebnega na javni strežnik je minilo ravno mesec dni, zato je čas, da si ogledamo kako Supervizor deluje danes.

Po nekaj začetnih zapletih s posodabljanjem baze, je aplikacija na videz začela delovati tako kot prej. A podrobnejši pogled razkrije, da se vsi podatki ne osvežujejo. Tako se med drugim ne osvežujejo transakcije podjetij v 100-odstotni državni lasti, prav tako pa ni posodobljen seznam davčnih dolžnikov, ki so hkrati tudi prejemniki javnih sredstev.

Supervizor za zadnji mesec ne prikazuje transakcij podjetij v 100% državni lasti

Supervizor za zadnji mesec ne prikazuje transakcij podjetij v 100% državni lasti

Prav tako lahko v pregledu spletne aplikacije zasledimo nekaj nenavadnosti. Kot je znano Supervizor že nekaj časa ne prikazuje več podatkov o zastopnikih in članih nadzornih svetov. Čeprav so ti podatki preko spletne strani Ajpesa javno dostopni, Ajpes pa te podatke celo prosto prodaja v strojno berljivi obliki.

Podatki se torej ne prikazujejo več, a kot lahko razberemo iz Supervizorja, so podatki o zastopnikih “začasno odstranjeni“, podatki o članih nadzornih svetov pa “odstranjeni zaradi izvršitve odločbe IP“. Zakaj razlika, KPK ni pojasnila.

Supervizor - odstranjeni podatki

Supervizor – odstranjeni podatki

 

Tako pravzaprav niti ne preseneča, da na spletni strani Supervizorja od prenosa dalje ni več posodobljenih podatkov o mesečnih seštevkih prejetih sredstev po posameznih proračunskih uporabnikih in prejemnikih javnih sredstev v strojno berljivi obliki.

Naj spomnimo, da je podatke v strojno berljivi obliki mogoče uporabiti za neodvisne podrobnejše analize. Tako smo pred časom v prispevku o zaznavanju kršitev omejitev poslovanja pokazali kako lahko raziskovalci in zainteresirana javnost sami identificirajo sume kršitev omejitev poslovanja. To je sicer naloga KPK, a kaj je na tem področju KPK pod sedanjim vodstvom dejansko naredila, javnosti ni znano.

Takrat smo zapisali, da je bil Supervizor v osnovi zastavljen kot orodje, s katerim bi lahko mediji in javnost državi zastavljali prava vprašanja. In dodali, da če Supervizorja ne bo več, tudi neprijetnih vprašanj ne bo.

V tem smislu lahko žal ugotovimo, da v “prenovljenem” Supervizorju manjka kar nekaj podatkov, predvsem pa podatki niso dostopni na tak način, da bi omogočali neodvisen nadzor javnosti nad delovanjem države in tudi delom KPK. Verjamemo, da so razlogi za to tehnične narave, a jasnih pojasnil s strani KPK o tem ni, prav tako tudi ni jasnih zagotovil glede tega kdaj bo aplikacija spet začela delovati tako kot je treba. Čas pa medtem teče. In karavana gre dalje svojo pot.

Kategorije: Informacijska tehnologija, Odprti podatki
Ključne besede: Supervizor