Objavljeno:

MNZ načrtuje nakup nadgradnje IMSI lovilca

Ministrstvo za notranje zadeve je že marca letos na svoji spletni strani objavilo Akcijski načrt za črpanje sredstev Sklada za azil, migracije in vključevanje ter Sklada za notranjo varnost. Gre za dokument, ki opredeljuje finančne alokacije za prijavo in odobritev projektov iz področja azila, migracij in vključevanja ter notranje varnosti.

Del načrta je tudi dokument z imenom “Priloga 1.3 Akcijski načrt ISFP” (lokalna kopija dokumenta), kjer med drugim za leto 2019 najdemo tudi načrtovana sredstva za nakup “nadgradnje sistema za prepoznavo telekomunikacijske opreme (IMSI lovilec)” za potrebe Uprave kriminalistične policije, in sicer v vrednosti 768.750,00 EUR. Od tega naj bi Slovenija zagotovila 192.187,50 EUR, preostanek, 576.562,50 EUR pa naj bi zagotovila EU.

MNZ načrtuje nadgradnjo lovilca IMSI številk

MNZ načrtuje nadgradnjo lovilca IMSI številk.

Po javno dostopnih podatkih ima policija v lasti že dva lovilca IMSI številk. Prvega, GI2 – GSM Identity Interrogator, je kupila leta 2004 in ga nato leta 2006 nadgradila. Leta 2009 je nato nabavila še eno napravo, NetHawk FONE, in jo nato leta 2010 tudi nadgradila. Vse to je po javno dostopnih podatkih policijo stalo nekaj več kot 1,3 milijona EUR.

Ob tem je zanimivo, da policija še vedno nima nedvoumne zakonske podlage za uporabo lovilca IMSI številk. Le-to naj bi po več kot desetletju sporne uporabe dobila z novelo zakona o kazenskem postopku, ZKP-N (člena 150. a in 150. b), a zakon v Državnem zboru (še) ni bil sprejet. Če zakon pred nabavo nove nadgradnje še vedno ne bo sprejet, bo zanimivo videti kako bo Slovenija upravičila porabo evropskih sredstev.

Naj ob tem spomnimo, da je policija v preteklosti kot pravno podlago za uporabo lovilca IMSI številk uporabljala ukrep tajnega opazovanja po 149. a členu ZKP, ki ga je s pisno odredbo dovolil državni tožilec.

A po našem mnenju je uporaba že najbolj osnovnih funkcij lovilca daleč od zgolj »pasivnega opazovanja«, saj gre za ukrep, ki je primerljiv s prisluškovanjem in za odreditev katerega bi morali veljati visoki sodni standardi.

Mimogrede, v letu 2017 je nakup lovilca IMSI številk načrtovalo tudi ministrstvo za obrambo, a so se kasneje po naši objavi in spraševanju medijev premislili in sporočili, da IMSI lovilca ne bodo kupili.

Kategorije: Informacijska tehnologija, Zasebnost
Ključne besede: GSM, IMSI številke, IMSI lovilec, IMSI Catcher