Objavljeno:

Novoletni okraski malo drugače

Decembrski čas je kot nalašč za izdelavo novoletnih okraskov, ki pa so lahko nekoliko drugačni. Eden izmed njih je tudi elektronsko vezje v obliki srca, ki vsebuje 22 barvnih LED diod, ki utripajo. Na priljubljeni kitajski spletni trgovini lahko za manj kot dva evra (!) kupimo kit s sestavnimi deli, s pomočjo katerih otrok sam izdela končni izdelek. Potrebnega je samo nekaj časa in osnovno znanje lotanja.

Utripajoče srce

Utripajoče srce.

Celoten kit vsebuje 33 elektronskih elementov in sicer 22 svetlečih LED diod, 6 uporov, en potenciometer, en kondenzator, en tranzistor, stikalo in integrirano vezje. Ter seveda tiskano vezje v obliki srca.

Vsi sestavni deli

Vsi sestavni deli.

Vse skupaj lahko poganjajo baterije z napetostjo 4-6V, kar pomeni, da se nam splača kupiti še nosilec za štiri AA ali AAA baterije ter kabel s pomočjo katerega lahko napravico hitro priklopimo na baterijsko napajanje. Kabel in nosilec sicer omenjenemu kitu nista priložena.

Sprednja stran vezja

Zadnja stran vezja.

Zadnja stran vezja

Zadnja stran vezja.

Otrok mora v priloženo tiskano vezje najprej vstaviti elektronske elemente, pri čemer morajo biti seveda elementi pravilno obrnjeni. Kako jih obrnemo, iz samih oznak na vezju in priloženih fotografij, ni težko ugotoviti.

Načrt vezja

Načrt vezja.

Sledi lotanje izdelka in na koncu ostranjevanje odvečnih žičk.

Izdelava srca

Izdelava srca.

In pred nami je končni izdelek.

Končni izdelek

Končni izdelek.

Ko končni izdelek priklopimo na baterijo in pritisnemo stikalo na desni strani vezja (zgoraj), lučke pričnejo utripati v “ritmu dihanja”. Frekvenco utripanja lahko spreminjamo s pomočjo potenciometra na levi strani.

Končni izdelek

Končni izdelek.

Za izdelavo okraska bo otrok porabil kakšno uro. Poleg samega kita se nam splača kupiti še nosilec za štiri baterije ter kabel s pomočjo katerega lahko napravico priklopimo na baterijsko napajanje. Okrasek za delovanje uporablja štiri AAA ali AA baterije.

Kategorije: Elektronika
Ključne besede: otroci, novoletni okrasek